Din data de 11 iulie 2014, orice întreprinzător debutant în afaceri poate primi de la stat alocaţii financiare nerambursabile.
Modificarea este introdusă în OUG nr. 6/2011 prin Legea nr. 97/2014, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 506/2014.
Cadrul normativ pentru înființarea întreprinderilor debutante suferă modificări după cum urmează:
a) poate fi întreprinzător debutant orice persoană majoră cu capacitate de exercițiu, indiferent de vârsta avută. Anterior, legea permitea înființarea unei întreprinderi debutante dacă întreprinzătorul nu depășea vârsta de 35 de ani. Se păstează condiția ca întreprinzătorul debutant să nu mai fi înființat anterior o societate, respectiv să nu mai fi deținut calitatea de asociat sau acționar a unei întreprinderi din spațiul economic European;
b) pentru a beneficia de facilitățile fiscale prevăzute în ordonanță, întreprinderea debutantă va angaja minimum două persoane cu contract individual de muncă cu normă întreagă. Anterior, se putea efectua angajarea cu contract de muncă cu timp parțial.
Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de L 97/2014 la OUG 6/2011 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5. Sursa foto: Lege5 Desktop
modL9714

Se păstează facilitatea alocării unei sume de până la 10.000 de euro sub forma unei alocații financiare nerambursabile, pentru proiecte aferente planului de afaceri al întreprinderii debutante.

Finanțarea este acordată de Departamentul pentru întreprinderi mici și mijlocii și poate să reprezinte maximum 50% din proiectul aprobat.
Dacă ulterior înmatriculării societății debutante intervin cesiuni ale părților sociale către terți, nu se pierde calitatea de întreprindere debutantă când achizitorul părților sociale îndeplinește calitatea de întreprinzător debutant.
Amintim și faptul că o persoană care este fondator al unei întreprinderi debutante, pentru a beneficia de facilitățile OUG nr. 6/2011, cu modificările ulterioare, trebuie să notifice Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare, pentru ca societatea să fie luată în evidența acestui oficiu.

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,
    Se mai pot depune acte pentru a accesa aceste fonduri? In cazul in care aceste fonduri s-au epuizat in 2014, anul urmator cum se procedeaza si de cand se pot depune actele pentru un SRL-D?
    Firma trebuie infiintata cand se acceseaza fondurile? De exemplu, daca se infiinteaza firma anul acesta se mai pot lua aceste fonduri anul urmator, cu toate acele facilitati?
    Cu respect,
    Viorel Botescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here