20 Februarie, 2017

De ce acte ai nevoie pentru schimbarea numelui sau a prenumelui?

Pentru minori, cererea de schimbare a numelui se face, după caz, de părinți sau, cu încuviințarea autorității tutelare, de către tutore. Dacă părinții nu se înțeleg cu privire la schimbarea numelui, va hotărî autoritatea tutelară.

Când cererea este făcută de unul dintre părinți, este necesar acordul celuilalt părinte, dat în formă autentică. În cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani, cererea va fi semnată și de acesta.

Legea nu cere acordul celuilalt părinte în cazul în care el este pus sub interdicție, ori este declarat judecătorește dispărut sau decăzut din drepturile părintești.

Pentru o persoană pusă sub interdicție, cererea de schimbare a numelui se face de către tutore, cu încuviințarea autorității tutelare.

Cererea de schimbare a numelui minorului se face de către serviciul public specializat pentru protecția copilului din subordinea consiliului județean, ori, după caz, a consiliului local municipal, orășenesc, comunal sau al sectorului mun.București:

-  în cazul în care părinții copilului sunt decedați, necunoscuți, puși sub interdicție, declarați judecătorește morți ori dispăruți sau decăzuți din drepturile părintești și nu a fost instituită tutelă;

- în cazul în care copilul a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă;

- în cazul în care instanță judecătorească nu a hotărât încredințarea copilului unei familii sau unei persoane, în condițiile legii.

Schimbarea prenumelui minorului se poate cere oricând.

Dacă soţii s-au învoit să poarte în timpul căsătoriei un nume de familie comun, pentru schimbarea acestuia este necesar consimţământul celuilalt soţ.

Daca soţii, la încheierea căsătoriei, s-au învoit să-şi păstreze fiecare numele anterior, oricare dintre ei va putea să-şi schimbe numele fără a avea nevoie de consimţământul celuilalt. Schimbarea numelui de familie al unuia dintre ei nu are efect asupra numelui de familie al celuilalt soţ.

Cererea de schimbare a numelui se va depune la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul solicitantul sau la primăria unităţii administrativ-teritoriale unde domiciliază.

Cererea privind pe cetăţeanul român cu domiciliul în străinătate se depune la primăria ultimului domiciliu avut în România, iar dacă nu a avut vreodată domiciliul în România – la Primăria Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti.

La cerere trebuie anexate:

- copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui;

- un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an;

- consimţământul, dat în formă autentică, al celuilalt soţ în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;

- copie de pe decizia de aprobare a autorităţii tutelare, în situaţia în care părinţii nu se înţeleg cu privire la schimbarea numelui copiilor lor minori, precum şi atunci când cererea de schimbare a numelui este facută, pentru minorii şi persoanele puse sub interdicţie judecătorească, de către tutore;

- certificatele de cazier judiciar şi cazier fiscal ale solicitantului;

- orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.

Schimbarea numelui de familie al minorului se poate face odată cu schimbarea numelui de familie al părinţilor sau separat, dar tot pentru motive temeinice.

Sursa: DEPABD

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA). Contact: elena.hogas@indaco.ro

Un comentariu

  • Răspunde
    daniel
    decembrie 18 2015

    Buna ziua, as dorii sa stiu daca fata mea poate schimba numele de familie al copilului ei.Copilul a fost recunoscut de catre tata si are numele lui de familie dar fata mea nu s-a casatorit cu el si nu se va casatorii niciodata si dorim sa schimbam numele de familie. Va multumesc si astept raspunsul dvs la daniel_lord1970@yahoo.com

Scrie un comentariu