25 Iunie, 2017

OFICIAL: A fost publicată legea pentru scutirea copiilor sub 3 ani de la plata întreţinerii

UPDATE 19 aprilie 2017: În urmă cu puţin timp a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 67/2017 pentru completarea art. 47 din Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, prin care se stabileşte ca toți copiii sub 3 ani să fie scoși de pe lista cheltuielilor de la asociațiile de proprietari. Actul intră în vigoare din această sâmbătă, 22 aprilie 2017.

Iniţial, proiectul prevedea şi majorarea termenului de plată al utilităţilor de la 20 de zile, la 30 de zile, însă această modificare a fost respinsă.

Inițiatorul proiectului a susținut, în expunerea de motive, că dacă nici animalele de companie ale unor proprietari nu sunt trecute la întreținere, deși consumă apă sau alte utilități, atunci nici bebelușii nu pot fi luați în calcul:

“Am avut în vedere faptul că includerea minorilor care au sub 3 ani în numărul persoanelor care plătesc cheltuielile de întreținere ale locuinței și cheltuielile asociației de proprietari nu se justifică. Consumul realizat de acești copii minori se poate reflecta în contoarele de apă sau în consumul locuinței per ansamblu. În plus, în condițiile în care animalele mici de companie (pisici, căței etc.) nu sunt incluse în rândul consumului pe locuință sau apartament/persoană, consider absurd să contorizăm cvasi-cheltuielile «provocate» de bebeluși pentru una desfășurare a asociației proprietarilor de locuințe.”

Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. La articolul 47, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(2), cu următorul cuprins:

”(2) Asociațiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la alin. (1) lit. b) pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani.””

În ceea ce priveşte majorarea termenului de plată al utilităţilor de la 20 de zile, la 30 de zile, în raportul comun înaintat de Comisia pentru Adminsitraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului şi Comisia Juridică, de Disciplină şi Imunităţi este precizat că modificarea termenului de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociațiilor de proprietari, conform propunerii legislative, poate genera depășirea termenelor legale de plată a facturilor către furnizorii de utilități.

Ai nevoie de Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  Ciprian
  septembrie 19 2016

  Este IMORAL, IRAȚIONAL, INUMAN să declari un bebeluș la intreținere, deasemeni chiar și un câine sau pisică (atât timp cât nu fac gălăgie și nu sunt așa evidenți) cum MĂ CUM, atunci când te uiți la un bebe să iți treacă prin țeasta aia de imbecil ce ești că trebuie să profiți de el taxându-l cu un pomelnic de taxe; curent, apă, gaze, gunoi, salariile asociației ?! EȘTI PROST ? inseamnă că ești un om malefic ce refulează acum pe incapacitatea de a fi avut vreodată copiii la viața sa !

 • Răspunde
  Rares
  februarie 26 2017

  Buna ziua,
  Imi puteti spune daca legea 230/2007 art.47 s-a modificat sau este in faza de proiect?
  Minorii sub 3 ani sunt scosi de la intretinere?
  Va multumesc frumos!

  • Răspunde
   februarie 27 2017

   Buna ziua,

   Forma art. 47 din Legea asociatiilor de proprietari este in continuare cea cunoscuta, excluderea copiilor minori de pana la 3 ani nefiind aprobata pana in acest moment.

 • Răspunde
  Sineta
  martie 9 2017

  Eu in sept am născut si repede mi lau băgat pe bebe la întreținere așa fac iau bani de la gura copiilor nu se gândesc ca ar trebui sa nu se uite sa ia bani de la baie bebeluși dar nu au suflete poate sunt pers multe in casa si au decât un singur venit sa le fie rușine ca ia salariu de pe urma bebelușilor.

  .

 • Răspunde
  Ana
  aprilie 3 2017

  Statul iti da 200 de lei alocatie, iar asociatia iti ia 50 si ceva de lei pe luna la intretinere. Ce face un bebelus de cateva luni, care nici nu poate merge pentru banii acestia? Se plimba singur cu liftul? Este aberant. Haideti sa facem o petitie ceva sa se aprobe legea.

  • Răspunde
   Antip
   aprilie 25 2017

   Modificarea legii nu a adus nici o îmbunătățire,exceptare de la plata cheltuielilor a minorilor de până la 3 ani a rămas tot în cârca asociației de proprietari care trebuie să hotărască prin adunare generală,iar aici te lovești de refuzul proprietarilor care nu mai au copii mici și atunci degeaba refulăm pe membrii comitetului ,contabil și administrator care își desfășoară activitatea respectând prevederile legii 230 ,dar și aplicând hotărârile adunării generale care devin lege după aprobare pentru conducerea asociației de aceea trebuie să fim prezenți la adunarea generală,că după aia vorbim degeaba.

  • Răspunde
   Anca
   aprilie 26 2017

   Unde se arunca scutecele, cutiile de la lapte praf si altele… La gunoiul platit in functie de numarul de persoane…
   Cand se calculeaza ajutoarele sau orice venit pe membru de familie, includem copilul, nu? Haideti sa nu fim ipocriti.
   Un batran imobilizat se plimba cu liftul, e persoana?

 • Răspunde
  aprilie 7 2017

  in data de 01.Apr.2017 pe saitul Camerei Deputatilor figura: trimitere la Presedintele României pentru promulgare. Conform CONSTITUTIA ROMANIEI ART 77-78, Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire. O lege promulgata de Presedinte se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei.

 • Răspunde
  mihai
  aprilie 15 2017

  Si forma finala este:”(2) Asociațiile de proprietari “pot” hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la alin.(1) lit.b) pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani.” Adicatelea, mai pe romaneste, ramane la latitudinea asociatiei de proprietari daca scot copii de la plata cheltuielilor de intretinere. Dragut….ne ajuta statul asta pana nu mai poate!

  • Răspunde
   Mugur
   mai 3 2017

   O lege romaneasca ,facuta de oameni incompetenti,hoti si magari,cum vreodata pe lumea asta o sa mi scoata mie asociatia copilul din intretinere cand ea suge bani de pe urma copilului…:)) ar fi culmea.

 • Răspunde
  vasilica
  aprilie 16 2017

  Pe data de 13 aprilie 2017, Președintele României a semnat decretul pentru promulgarea legii care prevede ca toți copiii sub 3 ani să fie scoși de pe lista cheltuielilor de la asociațiile de proprietari. Iniţial, proiectul prevedea şi majorarea termenului de plată al utilităţilor de la 20 de zile, la 30 de zile, însă această modificare a fost respinsă. Proiectul de lege a fost aprobat pe 21 martie de Camera Deputaţilor, cu 269 de voturi “pentru”. Urmeaza Monitorul Oficial

 • Răspunde
  Nicoleta
  mai 8 2017

  ”(2) Asociațiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la alin. (1) lit. b) pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani.” Acolo nu este un TREBUIE, practic nu este o condiție. Atunci vă întreb: în ce condiții se poate hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor?

  • Răspunde
   Claudiu
   mai 11 2017

   Buna!Practic președintele,administratorul si membrii comitetului de conducere al asociației de proprietari hotărăsc daca se aplica sau nu legea.Pe de alta parte as vrea sa ii vad pe cei care împotrivesc legii.Daca asociațiile pot decide acest lucru atunci tot asociațiile pot decide si includerea la întreținere a animalelor de companie,nu?.Aceasta este părerea mea si o susțin.

   • Răspunde
    Alex
    iunie 2 2017

    Tocmai m-a luat la misto – fara exagerare – “dna Administrator” – spunandu-mi ca ea nu e de acord cu legea si ca imi trebuie acordul tuturor 296 de proprietari care fac parte din asociatie… tare nu? Deci daca ea clar nu e de acord, ce pretentii sa mai am? Nici macar program sa platesti intretinerea nu are si ea e singura la un cartier intreg.

 • Răspunde
  ioan
  mai 9 2017

  asta care ai iniatiat legea sau modificarea ei,ce faci cu pampersi bebelusilor?intra sau nu in categoria deseurilo?daca da e normal sa platesti la intretinere tariful de salubritate pentru bebelusi

  • Răspunde
   Mihai
   mai 31 2017

   Pentru Ioan și Anca – dacă tu consideri că un scutec sau o cutie lapte ar „umple” pubelele blocului hai să ne gândim și la conservele de mâncare umedă pentru câine/pisică, sacii de mâncare uscată și pungile pline de nisipul din litiera mâței.
   Liftul este folosit și de proprietarii de câini care scot câinele afară de minim 3-4 ori pe zi să-ți umple ție strada și trotuarul de „rahat”.
   Majoritatea supăraților clar nu au treabă cu copiii (ori le-au crescut ori nu vor să aibă) și devin sfătoși pe la secțiuni de „commenturi”.
   Legea nu a creat nimic – sunt asociații care nu includeau bebelușii dar dacă deja sunt trecuți nu o să vrea nimeni să renunțe la niciun ban primit degeaba.

 • Răspunde
  gion
  mai 31 2017

  Cine a gandit aceasta modificare a art.47 din Legea 230/2007, asta nu sta la bloc este un barosan are o vila cu servitori, pentru-ca la bloc in comunitate este cu totul altfel. un copil, consuma, gaz, curent la parti comune,deranjeaza vecinii,salariile persnalului care spala scarile ca parintii i-i scot afara de 3-4 ori pe zi, , interfonul , gunoi, , Nu mai vorbesc de caini ca cel care a hotarat sa scoata cainii dela o cota mica de intretinere a fost tot un om care habar nu are cata mizerie face cainii pe scara , cat par lasa pe scari, ce miros urat dela ap. cu caini si pisici, din nou lumina parti comune ca i-l scoate afara de 5-6 ori pe zi, interfon, om serviciu .
  Domnule cine oi fi care ai facut aceasta propunere mai cere si parerea unor administratori de bloc sa vedeti ce va spune, ca sigur ar strange toti cainii din bloc si i-i va aduce la luxoasa vila unde stati. ,iar daca in bloc sunt 25030 copii intretinerea ar creste f. mult , dar dumneata domnule baron ai buzunarele pline de bani , nu ca amaratii de pensionarii cu penii intre 800-1300 lei pe luna. , la blocurile date in folosinta de prin 1965-70 . Cel putin este o portita lasata ca se va face numai daca adunarea generala hotaraste, si sa fiti sigur cu locatarii nu vor fi de acord , necincalcand lege, si va profita de acel inscris care lasa la latitudinea Asociatiiloor sa hotarasca in adunarea generala.

 • Răspunde
  gion
  mai 31 2017

  Cititi cu atentie modificarea acestui articol si veti vedea ca lasa la latitudinea asociatiilor de proprietari. ”(2) Asociațiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la alin. (1) lit. b) pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani.””

 • Răspunde
  gion
  mai 31 2017

  iar toti care sunt inversunati cum este acel CIPRIAN, cred ca asta ete la scoala nu are copii si nici el nu locuieste la bloc sta pe undeva prin canal

 • Răspunde
  gion
  mai 31 2017

  TARE AI FI CURIOS SA CUNOSC NUMELE ACESTUI DEPUTAT SAU SENATOR CARE A INITIAT ACEST DEMERS, LA CE VILA STA SI CE AFACERE ARE?

 • Răspunde
  Ionut
  iunie 12 2017

  “A fost publicată legea pentru scutirea copiilor sub 3 ani de la plata întreţinerii” :) ))) foarte dragut. As intreba, s-a uitat careva pe continutul legii? Mai exact pe legea 230/2007, la articolul incriminat? Zice cam asa:

  Articolul 47
  Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt urmatoarele:
  a) cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in proprietati individuale;
  b) cheltuieli pe consumuri individuale;
  c) cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii individuale;
  d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
  e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
  f) cheltuieli de alta natura .

  Acum modificarea legislativa facuta de alesii neamului face referire la litera <> a acestui alineat. Nicidecum nu se refera ca se scoate de la intretinere (si asta inseamna toate cheltuielile) bebelusul. Si cum majoritatea avem apometre, calorimetre, centrale, etc, unde este scutirea de la plata? Poate doar pentru cei necontorizati, care platesc in regim pausal, in acest caz, pentru un apartament s-ar imparti cheltuielile la n-1 persoane. Din punctul meu de vedere este inexistenta scutirea. O lege pe care nimeni nu a analizat-o, iar aici ma refer mai ales la mass media, care ar fi putut lua atitudine la atitudinea absolut jignitoare a celor care ne conduc tara. Pentru mine este un atentat la inteligenta noastra. Ca sa nu mai spun de titlurile care ne dezinformeaza. As putea include chiar si titlul acestuimaterial. Asa ca sfatul meu este cel putin sa nu pierdeti timpul pe la administratiile de bloc, caci, chiar daca toata lumea de acolo este de acord c legea, aplicarea ei nu va avea nicun efect vizibil pentru locatarii din blocuri.

Scrie un comentariu