OFICIAL: A fost publicată legea pentru scutirea copiilor sub 3 ani de la plata întreţinerii

UPDATE 19 aprilie 2017: În urmă cu puţin timp a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 67/2017 pentru completarea art. 47 din Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, prin care se stabileşte ca toți copiii sub 3 ani să fie scoși de pe lista cheltuielilor de la asociațiile de proprietari. Actul intră în vigoare din această sâmbătă, 22 aprilie 2017.

Iniţial, proiectul prevedea şi majorarea termenului de plată al utilităţilor de la 20 de zile, la 30 de zile, însă această modificare a fost respinsă.

Inițiatorul proiectului a susținut, în expunerea de motive, că dacă nici animalele de companie ale unor proprietari nu sunt trecute la întreținere, deși consumă apă sau alte utilități, atunci nici bebelușii nu pot fi luați în calcul:

“Am avut în vedere faptul că includerea minorilor care au sub 3 ani în numărul persoanelor care plătesc cheltuielile de întreținere ale locuinței și cheltuielile asociației de proprietari nu se justifică. Consumul realizat de acești copii minori se poate reflecta în contoarele de apă sau în consumul locuinței per ansamblu. În plus, în condițiile în care animalele mici de companie (pisici, căței etc.) nu sunt incluse în rândul consumului pe locuință sau apartament/persoană, consider absurd să contorizăm cvasi-cheltuielile «provocate» de bebeluși pentru una desfășurare a asociației proprietarilor de locuințe.”

Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. La articolul 47, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(2), cu următorul cuprins:

”(2) Asociațiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la alin. (1) lit. b) pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani.””

În ceea ce priveşte majorarea termenului de plată al utilităţilor de la 20 de zile, la 30 de zile, în raportul comun înaintat de Comisia pentru Adminsitraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului şi Comisia Juridică, de Disciplină şi Imunităţi este precizat că modificarea termenului de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociațiilor de proprietari, conform propunerii legislative, poate genera depășirea termenelor legale de plată a facturilor către furnizorii de utilități.

Ai nevoie de Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  Ciprian
  septembrie 19 2016

  Este IMORAL, IRAȚIONAL, INUMAN să declari un bebeluș la intreținere, deasemeni chiar și un câine sau pisică (atât timp cât nu fac gălăgie și nu sunt așa evidenți) cum MĂ CUM, atunci când te uiți la un bebe să iți treacă prin țeasta aia de imbecil ce ești că trebuie să profiți de el taxându-l cu un pomelnic de taxe; curent, apă, gaze, gunoi, salariile asociației ?! EȘTI PROST ? inseamnă că ești un om malefic ce refulează acum pe incapacitatea de a fi avut vreodată copiii la viața sa !

 • Răspunde
  Rares
  februarie 26 2017

  Buna ziua,
  Imi puteti spune daca legea 230/2007 art.47 s-a modificat sau este in faza de proiect?
  Minorii sub 3 ani sunt scosi de la intretinere?
  Va multumesc frumos!

  • Răspunde
   februarie 27 2017

   Buna ziua,

   Forma art. 47 din Legea asociatiilor de proprietari este in continuare cea cunoscuta, excluderea copiilor minori de pana la 3 ani nefiind aprobata pana in acest moment.

 • Răspunde
  Sineta
  martie 9 2017

  Eu in sept am născut si repede mi lau băgat pe bebe la întreținere așa fac iau bani de la gura copiilor nu se gândesc ca ar trebui sa nu se uite sa ia bani de la baie bebeluși dar nu au suflete poate sunt pers multe in casa si au decât un singur venit sa le fie rușine ca ia salariu de pe urma bebelușilor.

  .

 • Răspunde
  Ana
  aprilie 3 2017

  Statul iti da 200 de lei alocatie, iar asociatia iti ia 50 si ceva de lei pe luna la intretinere. Ce face un bebelus de cateva luni, care nici nu poate merge pentru banii acestia? Se plimba singur cu liftul? Este aberant. Haideti sa facem o petitie ceva sa se aprobe legea.

  • Răspunde
   Antip
   aprilie 25 2017

   Modificarea legii nu a adus nici o îmbunătățire,exceptare de la plata cheltuielilor a minorilor de până la 3 ani a rămas tot în cârca asociației de proprietari care trebuie să hotărască prin adunare generală,iar aici te lovești de refuzul proprietarilor care nu mai au copii mici și atunci degeaba refulăm pe membrii comitetului ,contabil și administrator care își desfășoară activitatea respectând prevederile legii 230 ,dar și aplicând hotărârile adunării generale care devin lege după aprobare pentru conducerea asociației de aceea trebuie să fim prezenți la adunarea generală,că după aia vorbim degeaba.

  • Răspunde
   Anca
   aprilie 26 2017

   Unde se arunca scutecele, cutiile de la lapte praf si altele… La gunoiul platit in functie de numarul de persoane…
   Cand se calculeaza ajutoarele sau orice venit pe membru de familie, includem copilul, nu? Haideti sa nu fim ipocriti.
   Un batran imobilizat se plimba cu liftul, e persoana?

 • Răspunde
  aprilie 7 2017

  in data de 01.Apr.2017 pe saitul Camerei Deputatilor figura: trimitere la Presedintele României pentru promulgare. Conform CONSTITUTIA ROMANIEI ART 77-78, Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire. O lege promulgata de Presedinte se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei.

 • Răspunde
  mihai
  aprilie 15 2017

  Si forma finala este:”(2) Asociațiile de proprietari “pot” hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la alin.(1) lit.b) pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani.” Adicatelea, mai pe romaneste, ramane la latitudinea asociatiei de proprietari daca scot copii de la plata cheltuielilor de intretinere. Dragut….ne ajuta statul asta pana nu mai poate!

  • Răspunde
   Mugur
   mai 3 2017

   O lege romaneasca ,facuta de oameni incompetenti,hoti si magari,cum vreodata pe lumea asta o sa mi scoata mie asociatia copilul din intretinere cand ea suge bani de pe urma copilului…:)) ar fi culmea.

 • Răspunde
  vasilica
  aprilie 16 2017

  Pe data de 13 aprilie 2017, Președintele României a semnat decretul pentru promulgarea legii care prevede ca toți copiii sub 3 ani să fie scoși de pe lista cheltuielilor de la asociațiile de proprietari. Iniţial, proiectul prevedea şi majorarea termenului de plată al utilităţilor de la 20 de zile, la 30 de zile, însă această modificare a fost respinsă. Proiectul de lege a fost aprobat pe 21 martie de Camera Deputaţilor, cu 269 de voturi “pentru”. Urmeaza Monitorul Oficial

 • Răspunde
  Nicoleta
  mai 8 2017

  ”(2) Asociațiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la alin. (1) lit. b) pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani.” Acolo nu este un TREBUIE, practic nu este o condiție. Atunci vă întreb: în ce condiții se poate hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor?

  • Răspunde
   Claudiu
   mai 11 2017

   Buna!Practic președintele,administratorul si membrii comitetului de conducere al asociației de proprietari hotărăsc daca se aplica sau nu legea.Pe de alta parte as vrea sa ii vad pe cei care împotrivesc legii.Daca asociațiile pot decide acest lucru atunci tot asociațiile pot decide si includerea la întreținere a animalelor de companie,nu?.Aceasta este părerea mea si o susțin.

 • Răspunde
  ioan
  mai 9 2017

  asta care ai iniatiat legea sau modificarea ei,ce faci cu pampersi bebelusilor?intra sau nu in categoria deseurilo?daca da e normal sa platesti la intretinere tariful de salubritate pentru bebelusi

Scrie un comentariu