Guvernul a analizat în şedinţa din 3 aprilie a.c. o informare primită din partea DG Employment care certifică intenţia Comisiei Europene de a relua plăţile pentru proiectele din cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. Deblocarea acestor plăţi până la sfârşitul lunii martie reprezenta un angajament al Guvernului, care a fost astfel îndeplinit.

Decizia de reluare a plăţilor a fost luată ca măsură excepţională, ţinând cont de situaţia economică a României. Ea se bazează însă şi pe progresele înregistrate de România în implementarea programelor POSDRU – fapt reflectat şi de raportul de audit transmis la începutul lunii martie, se arată în Comunicatul emis de Biroul de presă al Guvernului României, la sfârşitul şedinţei din 3 aprilie.

Reluarea plăţilor pentru POSDRU presupune însă retragerea de către Autoritatea de Certificare şi Plată din Ministerul Finanţelor Publice a celor două cereri de plată transmise Comisiei Europene pe 21 decembrie anul trecut şi pe 6 februarie a.c. şi retransmiterea lor, cu o valoare diminuată de 10% din valoarea cheltuielilor certificate. Aceasta va reprezenta o corecţie preventivă şi o confirmare a angajamentului României de a utiliza această corecţie preventivă de 10% care se aplică pe tot parcursul anului 2012 dacă se dovedeşte că va fi necesară, după misiunea de audit din aprilie-mai, inclusiv aplicarea de corecţii sistemice dacă va fi cazul, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Tot în ceea ce priveşte fondurile europene, Guvernul a aprobat o Hotărâre de Guvern care pune în practică recomandările Comisiei Europene de a individualiza în cadrul activităţii de stabilire a creanţelor bugetare o subactivitate distinctă pentru stabilirea debitorului, cât şi pentru asigurarea independenţei activităţii de recuperare. Actul normativ stabileşte o separare, la nivelul Autorităţilor de Management, între cei care identifică şi stabilesc cuantumul unei datorii şi cei care trebuie să recupereze sumele asupra cărora planează semne de întrebare.

*

Într-o intervenţie recentă, ministrul muncii Claudia Boghicevici declara că rata de absorbţie de 5,5%, plăţile întrerupte şi puţinele rezultate concrete au făcut ca situaţia de la Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) să fie „intolerabilă”, iar România nu îşi mai poate permite să piardă bani prin acest program. La modificarea regulilor şi condiţiilor de eligibilitate, potrivit declaraţiilor doamnei Boghicevici, se urmăreşte rezonabilitatea cost – eficienţă, limitarea cheltuielilor cu managementul proiectului şi clarificarea modului în care se vor acorda subvenţiile pentru grupul ţintă. MMFPS este preocupat ca tot mai mulţi bani să ajungă la grupurile ţintă, adică la cetăţeni, şi mai puţini bani să meargă pe salarii pentru echipele de management. Se doreşte transparenţă totală, în condiţiile în care există deja pe site Registrul unic al cererilor de rambursare.

*

Din surse FSE Romania, AM POSDRU intenţionează, în perioada imediat următoare, să propună Ministerului Afacerilor Europene şi Ministerului Finaţelor Publice revizuirea cadrului legal în ceea ce priveşte recuperarea contravalorii TVA, aferente cheltuielilor eligibile, plătite de către beneficiarii sau partenerii societăţi comerciale, în cadrul proiectelor aflate în implementare, finanţate din POSDRU.

În acest context, pentru a putea avea o estimare financiara a TVA platită de către societăţile comerciale în cadrul proiectelor POSDRU, beneficiarii sunt rugaţi să transmită, la adresa de e-mail estimaretva@fseromania.ro, până vineri, 6 aprilie, o estimare a TVA plătită de la 1 ianuarie până în prezent, precum şi a TVA care urmează să fie plătită până la finalul proiectului, de către societăţile comerciale care au calitatea de beneficiari sau parteneri.

Informaţiile solicitate se vor transmite doar dacă, în cadrul parteneriatului existent pentru implementarea proiectului, există parteneri societăţi comerciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here