30 Aprilie, 2017

VIDEO: Durata timpului de lucru: cât trebuie să muncim?

Durata timpului de muncă este reglementată în Codul Muncii, timpul de muncă reprezentând orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.

Timpul de muncă şi limita legală

În cazul în care sunteţi angajat cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, conform reglementărilor în vigoare.

În schimb, tinerii de până la 18 ani ar trebui să muncească 6 ore pe zi, respectiv 30 de ore pe săptămână.

După cum deja bine ştiţi, repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.

Însă există şi cazuri în care, în funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă. Trebuie totuşi respectată durata normală a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Durata maximă a timpului de muncă

ATENŢIE! Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare!

Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână. Există însă o condiţie care trebuie respectată – media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.

Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.

Sub rezerva respectării reglementărilor privind protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă a salariaţilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de muncă pot prevedea derogări de la durata perioadei de referinţă, dar pentru perioade care nu depăşesc 12 luni.

La stabilirea acestor perioade de referinţă nu se iau în calcul durata concediului de odihnă anual şi situaţiile de suspendare a contractului individual de muncă.

ATENŢIE! Aceste prevederi nu se aplică tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

Excepţii

Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.

Trebuie să ştiţi că durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

Programul de lucru inegal

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.

Pentru ca acesta să funcţioneze, el trebuie însă să fie specificat expres în contractul individual de muncă.

În oricare dintre situaţiile prezentate, programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

Programe individualizate

Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză. Acestea presupun un mod de organizare flexibil a timpului de muncă.

În aceste cazuri, durata zilnică a timpului de muncă este împărţită în două perioade:

  • perioadă fixă în care personalul se află simultan la locul de muncă;
  • perioadă variabilă, mobilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare, cu respectarea timpului de muncă zilnic.

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  AGNES
  iulie 23 2014

  La societatea la care lucreaza sotul programul de lucru este de la 6 la 14.30, din care 30 min pauza de masa, iar portarul care lucreaza 12 ore este pontat doar 11 ore pt ca se considera 1 ora pauza de masa. Mi se pare o porcarie , din partea angajatorului. Spuneti-mi dvs daca este legal sau nu??!! Multumesc.

  • Răspunde
   valentin
   noiembrie 16 2016

   …da ,legea permite angajatorilor,fie sa plateasca sau nu pauza de masa,deci poti avea ca timp de lucru 12 ore si sa fi platit doar 11 ore ,neplatindu-se pauza de masa!

 • Răspunde
  viorel
  august 7 2015

  Pols secrity 12 ore zilnic !! L m m j v !!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Răspunde
  viorel
  august 7 2015

  Sc pols secriti srl , ore suplimentare platite sub ora normala !!!?!?!!!

  • Răspunde
   valentin
   noiembrie 16 2016

   …in mod normal nu ar trebui sa se intample asa ceva!…sesizati ITM din orasul din care proveniti!

 • Răspunde
  iunie 19 2016

  Buna ziua vreau sa stiu si eu in Bucuresti la firmele de paza cit timp se va. mai lucra 24 cu 48 libere nu este un abuz asupra angajatului

  • Răspunde
   valentin
   noiembrie 16 2016

   …ba da este un abuz,se cunosc aceste nereguli si in special la firmele de paza,din pacate ITM-urile ar trebui sa-si faca datoria pe care nu prea si-o fac!

 • Răspunde
  sorin
  iulie 23 2016

  buna ziua lucrez ca vopsitor de mobila as dori sa stiu daca pot lucra 7 ore pe zi deoarece in timpul scolii trebuie sa duc copii la scola si gradinita.

 • Răspunde
  elena
  septembrie 2 2016

  buna ziua.am o intrebare daca lucrez intr-o zi 12 ore si a 2 zi sunt libera. intrebarea este in ziua cand lucrez am dreptul la o pauza si cat timp?multumesc

  • Răspunde
   valentin
   noiembrie 16 2016

   la 12 ore de munca ,obligatoriu trebuie sa existe 2 pauze a cate 30 min fiecare stabilite in mod echilibrat de catre angajator!

 • Răspunde
  valentin
  noiembrie 16 2016

  Sorine ,de comun acord cu angajatorul da poti lucra si 7 ore pe zi!

 • Răspunde
  Sorana
  ianuarie 19 2017

  Ce program de lucru este legal să existe la un birou de asigurări situat într-un mall, care are program de funcționare 10:00 – 22:00?

 • Răspunde
  Iulian
  ianuarie 26 2017

  Salut !!
  Este ok daca lucrez zilnic 12 ore … fara pauza deloc ? adica nu ma refer daca este ok pentru mine ci se pedepseste cu ceva treaba asta ? …

 • Răspunde
  Eugen
  martie 6 2017

  Se poate schimba perioada de lucru din perioada fixa ( program stabilit de angajator ) in perioada variabila ( ore de program pe care le pot solicita eu ) in urma mutarii locuintei nu pot ajunge la programul stabilit de angajator .
  Pot solicita schimbarea orei de sosire si plecare .
  Adica este legal , daca da unde scrie sa pot solicita schimbarea aceasta.
  Ma afecteaza cu ceva la cartea de munca , zile concediu , salariu , etc …
  Va multumesc pentru intelegere .

 • Răspunde
  Ionut
  martie 17 2017

  Buna seara!
  Intrebare: pot avea 2 locuri de munca cu norma intreaga de 8 ore/zi?
  Contravine vreunei legi in mod expres?
  Va multumesc!

 • Răspunde
  Adrian
  martie 22 2017

  TFL-istii vor cat mai putine ore de munca pentru a bate strazile, barurile, cluburile si a “#REZIST”a prin Piata Victoriei fara sa stie de ce. Pana in ’90 am lucrat 10 ore pe zi, 6 zile saptamanal, cu program 7-18, 12-13 pauza de masa si lucram de multe ori si dumineca, munca de santier in ploaie si frig si nu ne-am plans. V-am crescut pe voi si astazi ne injurati ca nu avem dantura pentru ca v-am dat tot ce am putut si ne-am neglijat pe voi. La 75 de ani lucrez si astazi, in Franta si lucrez zi lumina. Stati gura casca la telivizor in loc sa puneti mana pe o carte sau pe un ziar si asteptati, ce? Viitorul luminos al capitalismului sclavagist? Ati scapat de comunism si ati dat peste neo-marxismul progresist pentru a fi transformati intr-o turma de sclavi LGBT. Cand va veti da seama de adevar veti fi cu jugul de gat.

 • Răspunde
  marcel
  aprilie 7 2017

  Buna ziua ! Sunt reprezentant vanzari la o firma si as dori sa stiu daca deplasarea cu masina spre zona de lucru intra in cele 8 ore de munca , zona mea fiind o parte a judetului ( maximum este 1 ora de deplasare cu masina). Va multumesc !!!

 • Răspunde
  Liliana
  aprilie 9 2017

  Este lega sa lucrezi de luni pana sambata cate 9 ore pe zi ?

 • Răspunde
  Anca
  aprilie 25 2017

  La restaurantul Le grenier a pain angajatii lucreaza 15ore / zi ,2 zile munca 2zile liber ,dar pt ca nu au angajati suficientii isi cheama oamenii la munca si a 3si si nu la prog de 8ore/zi ci vor sa stea inca 12-15ore . Programul este de la ora 8.30(9 pe usa) pana la ora 24 cand se inchide ,nu si terminat treaba cu rapoarte si marfa retur ! Pt 1500 lei sunt sclavii patronilor din Romania .

Scrie un comentariu