Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţaţ ieri decizia-pilot referitoare la condiţiile din penitenciarele României, ţara noastră având la dispoziţie 6 luni în care să prezinte un plan de măsuri pentru rezolvarea situaţiei. Hotărârea a fost luată în cauza Rezmiveş şi alţii vs România şi, potrivit Curţii, condiţiile de detenţie prezentate nu sunt o problemă particulară, ci una generală care îşi are originea într-o disfuncţionalitate structurală specifică sistemului penitenciarelor din România.

Rezmiveş şi alţii vs România

Plângerea a fost depusă de Daniel Arpad Rezmiveş, Laviniu Moşmonea, Iosif Gazsi şi Marius Mavroiani, primii trei încarceraţi la ora actuală în închisorile din Timişoara, Pelendava şi Baia Mare, iar cel din urmă eliberat în ianuarie 2015 din penitenciarul Focşani, după ispăşirea pedepsei.

În acest caz, CEDO a decis că exisă o încălcare clară a art. 3 (interzicerea tratamentelor inumane şi degradante) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, plângerea formulată făcând referire, printre altele, la supraaglomerarea din celulele penitenciarelor, condiţiile sanitare inadecvate, lipsa de igienă, mâncarea de o proastă calitate, echipamentele uzate şi prezenţa şobolanilor şi insectelor în celule.

România va trebui să plătească despăgubiri morale, pentru cei patru, în valoare totală de 16.000 euro şi să suporte cheltuielile de judecată, în valoare de 1.850 euro.

La nivel general, Curtea a decis că statul român va trebui să introducă atât măsuri pentru reducerea supraaglomerării şi îmbunătăţirea condiţiilor materiale din închisori, cât şi compensaţii, termenul limită în acest sens fiind de şase luni.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, referitor la acest subiect, că un aspect pozitiv al deciziei CEDO este dat de faptul că România nu se află în acest moment în situaţia de a plăti sume mari de bani, în cele 6 luni date ca termen trebuind, totuşi, să fie elaborat un plan de măsuri bine puse la punct:

„Avem timp în cele şase luni să facem acest plan, extrem de bine aşezat […]. Este timp suficient să facem acest plan de măsuri, să luăm măsuri concrete, nu doar să facem planul, astfel încât să arătăm că suntem determinaţi în a respecta – şi subliniez, în a respecta – decizia CEDO şi a îmbunătăţi condiţiile din penitenciare, care, iată, nu sunt invenţii, nu sunt lucruri spuse doar de către unii şi alţii și azi s-a dovedit că sunt lucruri extrem de grave, care au dus la asemenea decizii.”

Ai nevoie de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale ? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here