Regulile mai stricte pentru agențiile de evaluare a creditului și planurile UE de abordare a șomajului în rândul tinerilor au fost sprijinite de Parlamentul European în plen, în ianuarie. Deputaţii europeni au mai dezbătut rezultatele președinției cipriote a UE și prioritățile președinției irlandeze. Pe ordinea de zi au mai fost situația din Siria și Mali, acordul de parteneriat cu Irakul și punerea în comun a datoriei suverane.

Crearea de locuri de muncă și combaterea crizei din Europa sunt prioritățile principale ale Irlandei, care a preluat președinția de șase luni a Consiliului UE, a spus deputaţilor europeni premierul irlandez Enda Kenny.

Noi norme privind momentul și modul în care agențiile de rating de credit pot evalua datoriile de stat și sănătatea financiară a firmelor private au fost aprobate de Parlament miercuri. Ele vor permite agențiilor să emită ratinguri nesolicitate pentru datoriile suverane la date stabilite și investitorilor privați să le dea în judecată pentru neglijență.

Deputaţii europeni de la toate grupurile politice au felicitat Ciprul pentru activitatea sa la cârma Consiliului UE. Unii au manifestat însă îngrijorări referitoare la tulburările economice din țară și scindarea insulei.

Cancelarul austriac Werner Faymann a arătat importanța solidarității în vreme de criză în cadrul unei dezbateri despre viitorul Uniunii Europene. „Ne putem continua dezvoltarea pașnică numai cu o coeziune socială“, a spus dumnealui.

Deputaţii europeni au cerut Comisiei să analizeze toate posibilitățile de punere în comun a datoriei suverane și să ceară un Fond European de Salvare pentru stabilitatea zonei euro.

Sistemul de „garanții pentru tineret“, care ar trebui să dea asigurări că niciun tânăr european nu va petrece mai mult de patru luni fără un loc de muncă, educație sau formare profesională, a primit un sprijin puternic în Parlament, miercuri. Șomajul în rândul tinerilor din UE a ajuns la o medie de 23,7% în noiembrie 2012 (50% în câteva țări).

Deputaţii europeni au spus că Mali nu trebuie să cadă pe mâna teroriștilor și au sprijinit angajamentul militar al Franței. Aceștia au mai arătat că strategiile internaționale și UE nu funcționează în Siria și că Bashar al-Assad nu trebuie să rămână la putere.

Un acord de parteneriat UE-Irak, aprobat de deputaţii europeni, va oferi poporului irakian noi oportunități economice și va ajuta la promovarea democrației și a drepturilor omului în țară.

Deputații au cerut protejarea țărilor în curs de dezvoltare de pirateria biologică, arătând că marile companii multinaționale care exploatează resursele naturale trebuie să împartă profitul cu populația indigenă.

Deputaţii europeni au contestat planurile Comisiei Europene de a retrage regulile de etichetare privind țara de origine pentru produse precum hainele și pantofii. Aceste reguli, sprijinite puternic de Parlamentul European, vor permite țărilor terțe să vândă bunuri în UE numai dacă originea este indicată pe etichetă.

Sursa: PE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here