Săptămâna trecută a fost publicată noua Lege a voluntariatului, aceasta aducând modificări substanţiale în reglementările din domeniu.

Legea nr. 78/2014 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 469/2014 şi va intra în vigoare pe 26 iulie 2014, abrogând Legea nr. 195/2001.

Contractul de voluntariat devine obligatoriu

Peste o lună devine obligatorie încheierea, sub formă scrisă, a unui contract între voluntar şi organizaţia-gazdă, la care se anexează fişa postului şi fişa de protecţie a voluntarului.

Conform noilor prevederi aduse de Legea nr. 78/2014, art. 11, acest document trebui să includă următoarele:

  • datele de identificare ale părţilor contractante;
  • descrierea activităţilor pe care urmează să le presteze voluntarul;
  • timpul şi perioada de desfăşurare a activităţii de voluntariat;
  • drepturile şi obligaţiile părţilor;
  • stabilirea cerinţelor profesionale, a abilităţilor sociale, intereselor de dezvoltare, a celor de sănătate, confirmate prin certificate de sănătate sau alte documente;
  • condiţiile de reziliere a contractului.

De asemenea, tot în cadrul contractului de voluntariat trebuie să fie specificate drepturile şi obligaţiile voluntarului şi cele ale organizaţie-gazdă.

Contractul de voluntariat încetează în următoarele condiţii:

  • la expirarea termenului stabilit în contract, respectiv la data la care prestaţiile care fac obiectul contractului au fost executate;
  • de comun acord;
  • când organizaţia-gazdă îşi încetează activitatea;
  • în caz de reziliere a contractului;
  • prin denunţare unilaterală, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, care se comunică şi se motivează în scris. Condiţiile denunţării se stabilesc prin contractul de voluntariat, termenul de preaviz fiind de 15 zile, cu 15 zile mai puţin faţă de actualele prevederi.

Notă: În caseta foto puteţi vedea comparată actuala lege a voluntariatului (Legea 195/2001 – stânga) cu noua lege valabilă de la 26 iulie 2014 (Legea 78/2014 – dreapta). Atenţie! Funcţia „Compară consolidări” este disponibilă doar abonaţilor Lege5. Sursa foto: Lege5 Desktop

lvol

Voluntariatul ca experienţă profesională şi/sau în specialitate

Noile prevederi stabilesc că activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite. (art. 10, alin. 2)

Certificatul de voluntariat

Pe durata perioadei activităţii de voluntariat, precum şi la încheierea activităţii de voluntariat, organizaţia-gazdă, la cererea voluntarului, are obligaţia de a elibera un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate.

Potrivit art. 10, alin. 4, certificatul de voluntariat trebuie să conţină următoarele elemente:

  • datele de identificare ale organizaţiei-gazdă care emite certificatul;
  • numărul de înregistrare şi data emiterii certificatului;
  • numărul de înregistrare şi data contractului de voluntariat;
  • numele, prenumele şi datele de identificare ale voluntarului;
  • perioada şi numărul de ore de voluntariat;
  • numele şi prenumele coordonatorului voluntarilor;
  • numele şi prenumele reprezentantului legal al organizaţieigazdă;
  • menţiunea „Voluntarul şi organizaţia emitentă sunt responsabili pentru veridicitatea datelor şi informaţiilor cuprinse în acest certificat”.

În ceea ce priveşte raportul de activitate, acesta trebuie să includă:

  • activităţile de voluntariat prestate;
  • atribuţiile asumate;
  • aptitudinile dobândite.

RECTIFICARE: Iniţial, în articol era precizat eronat că voluntariatul va fi recunoscut ca vechime în muncă. Potrivit art. 10 alin. 2 din L 78/2014, activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.

comentarii

1 COMENTARIU

  1. se emit acte normative ,cele mai multe foarte bine concepute dar nu va mai obositi ca autoritatile statului mai ales la comune nu le respecta ci din contra fac propriile legi.*

  2. Buna, m-ati indus rau in eroare, si anume: citind primul aliniat al textului am urlat de bucurie, dar citind si legea am inteles ca de fapt e vorba doar de experienta in domeniu. Eu sunt voluntar la Serviciul Judetean Salvamont Bihor de aproape 10 ani, am contract de voluntariat, si tare m-as bucura sa mi se recunoasca ca si vechime in munca.

  3. eu am facut voluntariat ca si asistent medical din ianuarie timp de 3 luni dupa care m-am angajat in domeniu pe un post temporar. cele 3 luni de vonuntariat se iau in calcul la vechime? ca sa pot participa in ianuarie pe un post definitiv trebuie sa am vechime 1 an. multumesc si astept raspuns .

    • Din cate am inteles eu perioada voluntariatului se considera DOAR experienta in domeniu, nu si vechime in munca! In lege se specifica ca in caz de selectie de dosare se poate tine cont de contractele de voluntariat ale candidatilor! Deci poti avea un avantaj fata de ceilalti candidati! Daca vrei sa dai examen pe alt post definitiv, nu temporar, si nu cere ca conditie de participare o anume perioada de vechime, te poti inscrie linistit!
      Bafta multa!

  4. Intrebare cu privire la Legea voluntariatului!

    In cazul in care am unul sau mai multe contracte de voluntariat si la un moment dat ma angajez, ce valoare au acele contracte si cum pot demonstra faptul ca acele contracte sunt oficiale si pe bune efectuate???? Aceste contracte nu se inregistreaza nicaieri, la nici o autoritate legala ( cum se procedeaza la CIM care se inregistreaza la ITM)???
    Daca nu , si se incheie doar intre cele doua parti voluntar si beneficarul voluntariatului, care ar mai fi „bonusul” pe care ni-l acorda actuala lege??? Si spun asta, pt ca am colegi ai caror parinti lucreaza in domeniu si le pot face cate contracte vor!!!
    Va multumesc anticpat!

    • Bună ziua,

      Puteţi face dovada activităţii de voluntariat – aşa cum se arată şi în articol – cu certificatul de voluntariat şi raportul de activitate eliberate de organizaţia-gazdă.

      Potrivit L 78/2014, contractul de voluntariat se înregistrează în registrul de evidenţă a voluntarilor ţinut de organizaţia-gazdă, aceasta fiind obligată să ţină evidenţa voluntarilor, a duratei şi a tipului activităţilor desfăşurate şi a evaluării voluntarilor.

      Avantajele aduse de noua lege sunt: încheierea contractului de voluntariat este de-acum obligatorie; voluntariatul este considerat experienţă profesională şi/sau în specialitate; de-acum se eliberează certificate de voluntariat; posibilul avantaj la concursurile pentru ocuparea de posturi.

  5. Buna seara,
    Sunt studenta in anul II la kineto si as vrea sa stiu daca pot face voluntariat in domeniu sau trebuie intai sa termin facultatea? Multumesc anticipat

    • Activitatea de voluntariat se poate efectua pana si in anii de liceu.
      Asa cum trebuie sa efectuezi acele ore de „practica” de an, impusa de facultate la care studiezi (care este de fapt tot o activitate de voluntariat care se incheie printr-un „acord de practica” intre facultate si institutia la care alegi sa faci practica), poti face si voluntariat linistita.. Nu stiu daca nu cumva aveti voi restrictii in domeniu (la kineto) in vederea voluntariatului fara un minim „X” de studii (desi ar fi extraordinar de stupid), dar pentru asta poti merge si intreba la secretariat la tine la facultate, ca sa stii una si buna.
      Eu spre exemplu sunt la asistenta sociala anul III. si fac voluntariat inca din anul I… nu vad de ce nu ai putea face. Voluntariatul este cea mai tare chestie pe care o poti face. Are atatea beneficii. Este ca un job (fara bani, adevarat – reprezentatnd singurul „dezavantaj”, daca asta urmaresti), dar in schimb, o fantana de experienta, o ocazie de a invata si PRACTIC cu ce se mananca domeniul pe care il studiezi, nu doar in teorie, plus ca reprezinta un avantaj in ochii angajatorului la un interviu, atat in vederea unui minim de experienta acaparat deja in domeniu, cat si o ilustrare a faptului ca esti o persoana motivata de dorinta de a invata si nu pentru bani, ceea ce inseamna ca vei da mai mult randament decat un „parazit”, centrat pe ideea de cost-beneficiu, care asteapta doar salariul si in rest minimul de efort posibil) SI mai presus de toate, nu este stresul unui job. Este pur si simplu echivalentul „uceniciei” – inveti de la cineva cu experienta, gresesti, nu esti certat, libertate maxima.

      Iti urez succes si sper sa fii motivata sa faci cat de mult voluntariat poti, nu exista sentiment de satisfactie personala mai mare de atat.
      O zi frumoasa.

  6. Buna ziua, Intrebarea mea este daca pot solicita certificatul de voluntariat si raportul de activitate de la firma la care am lucrat in 2012, a fost un an intreg de munca in domeniul in care am terminat facultatea, am fost luata intr-o evidenta ca ucenic dar nu mi s-a facut contract. La momentul respectiv munca la negru nu era o problema. Rugamintea mea este sa-mi spuneti daca exista o reglementare in privinta asta, un articol de lege sau un drept al meu de a solicita si de a primi aceste acte.

  7. Buna ziua,

    As dori sa intreb daca Legea nr. 78/2014 se aplica retroactiv?Daca eu am facut voluntariatul de 1 an de zile in Germania intre august 2011-august 2012, intru sub incidenta respectivei legi si pot beneficia de recunoasterea activitatii de voluntariat ca si experienţă profesională şi/sau în specialitate, dacă ea este realizată în domeniul studiilor absolvite?Si carei institutii trebuie sa ma adresez in acest sens sau trebuie sa deschid o actiune in instanta?

    Multumesc anticipat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here