Ce trebuie să cunoaștem despre răspunderea penală a minorului?

Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal, în timp ce minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal, numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ; împlinind deja vârsta de 16 ani minorul va răspunde penal.

Inspirându-se din legislația altor state, și legiuitorul român a ales să renunţe complet la pedepsele aplicabile minorilor care răspund penal și să aplice doar măsuri educative în speranța obţinerii unor rezultate satisfăcătoare în activitatea educativă şi de reintegrare socială a minorilor; reținem că măsurile educative nu atrag interdicţii, decăderi sau incapacităţi.

Astfel, cu referire la minori regula este reprezentată de aplicarea măsurilor educative neprivative de libertate, iar excepţia o reprezintă măsurile privative de libertate în cazul infracţiunilor grave (pentru care legiuitorul a prevăzut pedeapsa închisoarii de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă) sau în cazul minorilor care au comis multiple infracţiuni.

Pentru  a observa diferenţele dintre vechiul şi noul Cod penal privind răspunderea penală a minorilor, consultaţi acest INFOGRAFIC.

Care sunt măsurile educative neprivative de libertate ?

Măsurile educative neprivative de libertate reglementate în noul Cod penal sunt stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârşit de săptămână și asistarea zilnică.

Stagiul de formare civică reprezintă în fapt un program cu o durată maxim de 4 luni la care minorul este obligat să participe, sub atenta monitorizare a serviciului de probațiune; rolul programului respectiv este acela de a-l ajuta pe minor să înţeleagă consecinţele legale şi sociale la care se expune în cazul săvârşirii de infracţiuni şi de a-l responsabiliza cu privire la comportamentul său viitor.

Măsura educativă a supravegherii constă în controlarea şi îndrumarea minorului în cadrul programului său zilnic, pe o durată cuprinsă între 2 şi 6 luni, sub coordonarea serviciului de probaţiune, pentru a asigura participarea la cursuri şcolare sau de formare profesională şi prevenirea desfăşurării unor activităţi sau intrării în legătură cu anumite persoane care ar putea afecta procesul de îndreptare al acestuia.

Așadar, supravegherea nu presupune decât o monitorizare din exterior a conduitei minorului sub coordonarea directă a serviciului de probaţiune.

Consemnarea la sfârşit de săptămână este măsura educativă ce constă în obligaţia minorului de a nu părăsi locuinţa în zilele de sâmbătă şi duminică, pe o durată cuprinsă între 4 şi 12 săptămâni; minorul poate să părăsească locuinţa în această perioadă doar dacă are obligaţia de a participa la anumite programe ori de a desfăşura anumite activităţi impuse de instanţă.

Asistarea zilnică este o măsură educativă ce se poate dispune pe o durată cuprinsă între 3 şi 6 luni și care presupune  intervenţia directă a serviciului de probaţiune întrucât acesta întocmeşte programul zilnic al minorului ce include, alături de elementele obişnuite în raport de vârsta şi situaţia şcolară sau profesională a minorului (de exemplu, frecventarea cursurilor şcolare) şi pe cele impuse de judecător (de exemplu, să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională, să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală etc).

Care sunt măsurile educative privative de libertate ?

Măsurile educative privative de libertate sunt internarea într-un centru educativ (pe o durată de la 1 la 3 ani) și internarea într-un centru de detenţie (pe o durată de la 2 la 5 ani sau de la 5 la 15 ani).

Internarea într-un centru educativ este măsura educativă ce constă  în internarea minorului într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, unde va urma un program de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale, precum şi programe de reintegraresocială.

Dacă minorul dovedeşte în timpul internării în centrul educativ că a făcut progrese semnificative în direcţia reintegrării sociale, după executarea a cel puţin jumătate din durata măsurii, judecătorul poate dispune, fie înlocuirea acestei măsuri cu măsura asistării zilnice, dacă nu a împlinit vârsta de 18 ani, fie eliberarea, atunci când a împlinit vârsta de 18 ani.

În ambele ipoteze, judecătorul va impune respectarea uneia sau mai multor obligaţii (de exemplu să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională; să nu depăşească, fără acordul serviciului de probaţiune, limita teritorială stabilită de instanţă; să nu se afle în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanţă etc).

În cazul în care minorul nu are un comportament care să permită repunerea sa în libertate înainte de împlinirea duratei măsurii, el va rămâne în centrul educativ până la executarea integrală a acesteia sau chiar judecătorul poate dispune continuarea executării măsurii educative într-un centru de detenție.

În situația în care cel internat a împlinit vârsta de 18 ani şi are un comportament prin care influenţează negativ sau împiedică procesul de recuperare şi reintegrare a celorlalte persoane internate, judecătorul poate dispune continuarea executării măsurii educative într-un penitenciar.

Măsura educativă a internării într-un centru de detenţie presupune ca minorul să fie internat într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază şi supraveghere, unde să urmeze programe intensive de reintegrare socială, precum şi programe de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale.

Legiuitorul a prevăzut că și în acest caz judecătorul poate dispune continuarea executării măsurii într-un penitenciar după împlinirea vârstei de 18 ani atunci când în cursul executării persoana are un comportament prin care influenţează negativ sau împiedică procesul de recuperare şi reintegrare a celorlalte persoane internate.

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format .pdf, de AICI

comentarii

14 COMENTARII

  1. As vrea sa vad cum aplicati acest cod penal in cazul puradeilor care fura si distrug pentru ca asa vor ei, pentru ca pot si pentru a face in necaz vecinilor. As vrea sa va vad ce faceti cand va rupe unul gardul pentru ca poate si vrea sa-si dovedeasca forta, care-ti arunca petarda in curte incepand de la mijlocul lui decembrie pana in ianuarie inclusiv, pe care-l prinzi la furat si nu-i poti trage o palma ca te da tac-su in judecata si iti sare maica-sa in cap cu o mie de injuraturi, facandu-te „roman spurcat, rasa spurcata de romani”, etc, si pe care daca-i reclami la Politie nu se rezolva absolut nimic. Se vede treaba ca traiti in turnurile voastre de fildes fara sa aveti habar de ce-i pe lumea asta, la firul ierbii, neispravitilor!

  2. As vrea sa ca întreb ceva.Daca eu am 16 ani și de un an de zile stau împreună avem o relatie cu un băiat dw 26 de ani,as putea sa ma mut cu el in casa ,sa renunț la părinți. Menționez ca ei sunt foarte exigenti,si as vrea sa stiu sa ar putea sa facă,si ce legătură ar avea politia,daca se pot aplica ceva sancțiuni. Va mulțumesc și vă rog mult sa ma ajutați sunt disperata

    • Buna. In cazul in care ai varsta de 16 impliniti si vrei sa te muti cu prietenul tau,ai dreptul de a alege si de a raspunde conform legii .Dar de la varsta de 16 ani ai dreptul de a alege unde doresti sa stai si cu cine,chiar daca nu esti majora.

  3. Ce masuri se pot lua în cazul în care fata mea, în vârstă de 13 ani, este umilită și lovită de o altă fata de aceeași vârstă, de față cu alte persoane care o acoperă pe aceasta? Toți copiii știu ca nu li se întâmplă nimic și că dacă noi, părinții, reacționăm suntem trași la răspundere. Suntem persiflati de copii fără nici un pic de rușine!

    • Eu am fost in acesta situatie si am procedat astfel.
      Am scris o nota informariva catre diriginta in care am prezentat succint situatia si faptul ca pe langa suferinta morala si fizica ii este afectat serios procesul instructiv educativ si am rugat-o frumos sa medieze acest conflict care are loc in scoala unde dumneaei are autoritatea si responsabilitatea de-a interveni. Am avertizat pe tonul cel mai respectuos ca daca nu se va rezolva voi fi nevoita sa apelez la autoritati din afara scolii pentru ca sunt responsabila pentru protectia si educatia lui.
      Am discutat imediat si cu directorul scolii repetand cele scrise dirigintei si in cateva zile s-a incheiat un conflict care dura de 2 ani. Urma sa fac, binenteles, o plangere la politie dar nu a mai fost cazul.

      Am avut norocul unei diriginte care a mediat conflictul exemplar. Dar trebuie sa trimiteti mai intai o informare oficiala.

  4. Va rog frumos daca puteti sa mi raspundeti la o intrebare ?
    Am dat o palma si un pumn unui baiat care are 16-17 ani la fel ca mine si ma filmat dar nu are zile de spitalizare si nici urme pe fata .Specific ca el ma astepta sa ma bata dar rolul sa inversat ce pot patii??

  5. Buna ziua.Baiatul meu in varsta de 11ani are doua plangeri la politie.Prima ca ar fi lovit si spart telefonul unui copil,iar a doua ca ar fi lovit si iar fi disparut banii din buzunar altui copil.Respectivii care au depus plangerile sunt veri si vecini casa de casa.copilul meu a recunoscut ca a avut o altercatie cu primul care ii adresa vorbe urate de cate ori se intalneau.Nu au martori sa sustina ceea ce au spus si nu pot sa inteleg cum copilul meu este monitorizat acum de protectia copilului,doar pe spusele lor.Va rog sa ma ajutati sa stiu ce pot face deoarece copilul meu nu este vinovat. Multumesc.

  6. Ce pot face in privinta unui grup de copii din care fac parte si copii vecinilor care ma insulta arunca tot felul de obiecte in curte si pe casa trag de portii si atita ciinii mei iar mai nou au incercat sa intre in gradina pt a da drumul ciinilor
    Am chemat politia si desii am camere instalate nu au dorit sa vizioneze imaginile

  7. Buna ziua asi vrea sa va intreb ceva.. un amic a batut un baiat … a fost mai mult auto apararea deoarece noi doar am vrut sa discutam cu acel baiat..insa el a vrut sa-l loveasca pe amicul meu iar acesta l-a batut destul de tare incat acel batai de 15 ani este la spital… prietenul meu are 17 .. ar putea primi o pedeapsa grava pentru asa ceva?

  8. Dacă am furat dintr un magazin acum 5 luni și directorul nu și a retras plângerea ce pedeapsă pot primi (am17ani)menționez ca nu am furat ceva în valoare mare..am primit azi o citație pe data de 16 sa mă prezint la politie și cică va veni și un judecător ce pot spune sa mă apar și ce pedepse pot primi și mai menționez ca bluza costa 30lei….

  9. Buna ziua as avea si eu o intrebare ,daca baiatul meu in varsta de 7 ani cu grad de handicap a fost violat de un minor de 14 ani.Ce pedeapsa i se poate da minorului de 14 ani ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here