4 Decembrie, 2016

Ce acte îţi trebuie la depunerea cererii pentru acordarea cetăţeniei române?

Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă îndeplineşte următoarele condiţii (art.8 din Legea 21/1991 a cetăţeniei române).

a) s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei;

b) dovedeşte, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni;

c) a împlinit vârsta de 18 ani;

d) are asigurate în România mijloace legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor;

e) este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;

f) cunoaşte limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială;

g) cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional.

Actele şi taxele necesare pentru depunerea cererii de acordare a cetăţeniei române

ACTE NECESARE:

1. PAŞAPORT în copie legalizată şi cu traducere legalizată;

2. PERMIS de şedere permanentă pentru cetăţeni străini, în copie legalizată;

3. ADEVERINŢĂ din care să rezulte domiciliul legal în România de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei – eliberată de Oficiul Român pentru Imigrări şi data de la care s-a acordat dreptul de şedere permanentă în România;

4. DECLARAŢIE personală autentificată la notar din care să rezulte că în prezent nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept, ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu a desfăşurat asemenea activităţi;

5. CERTIFICAT de NAŞTERE supralegalizat la ambasadă sau cu apostilă şi traducere în limba română, legalizată;

6. ADEVERINŢĂ DE LA AMBASADĂ CU DATELE DE STARE CIVILĂ:

- numele de familie

- prenumele

- data naşterii

- locul naşterii

- nume familie tată

- prenume tată

- nume familie mamă

- prenume mamă

7. CERTIFICAT de CĂSĂTORIE în copie legalizată sau certificat de căsătorie APOSTILAT / SUPRALEGALIZAT cu traducere legalizată;

8. DOVADA cetăţeniei române a soţului sau a soţiei (actul de identitate în copie legalizată), dacă este cazul;

9. CERTIFICATE de NAŞTERE ale minorilor în copii legalizate şi supralegalizate/apostilate cu traducere legalizată;

10. ACORDUL părinţilor privind dobândirea cetăţeniei române pentru copii dat prin declaraţie autentificată la notar; dacă acordul se dă în faţa autorităţilor altui stat este necesar originalul apostilat/supralegalizat şi traducere legalizată;

11. Consimţământul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani pentru dobândirea cetăţeniei române dat prin declaraţie autentificată la notar şi în prezenţa unui părinte;

12. CAZIER JUDICIAR din România;

13. CAZIER JUDICIAR din străinătate în original, apostilat / supralegalizat şi cu traducere în limba română, legalizată la notar;

14. DOVADA locuinţei în copie legalizată prin una din următoarele variante:

A. prin contract de închiriere înregistrat la Administraţia Financiară în copie legalizată şi extras Carte Funciară de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.

B. prin contract de vânzare-cumpărare în copie legalizată şi extras Carte Funciară de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.

C. prin contract de comodat în copie legalizată şi extras Carte Funciară de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.

D. prin declaraţie autentificată la notar de luare în spaţiu şi şi extras Carte Funciară de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.

15. DOVADA mijloacelor legale pentru o existenţă decentă în România, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor (după caz); această dovadă trebuie să conţină veniturile realizate pe teritoriul României în ultimii 3 ani:

A. venituri din activităţi comerciale

a) actul constitutiv al societăţii comerciale în copie legalizată;

b) CUI în fotocopie.

c) bilanţ contabil de la sfârşitul anului precedent, înregistrat la Administraţia Financiară.

d) HOTĂRÂREA AGA de repartizare a dividendelor sau respectiv procesul verbal al asociatului unic;

e) DOVADA încasării dividendelor cuvenite;

f) DOVADA achitării impozitului pe dividendele încasate;

g) CERTIFICAT constatator de la Oficiul Registrul Comerţului pentru societatea comercială.

h) CERTIFICAT de atestare fiscală eliberat de Administraţia Finanţelor Publice de la sediul societăţii comerciale privind plata impozitelor şi taxelor către stat.

B. CONTRACT individual de muncă cu viza Inspectoratului Teritorial de Muncă în copie legalizată precum şi adeverinţă din care să rezulte salariul lunar NET.

C. Venituri din cedarea folosinţei bunurilor

a) declaraţia de venit global privind obţinerea de venituri din cedarea folosinţei bunurilor.

b) certificat de atestare fiscală pentru persoane fizice.

c. adeverinţă ANAF – venit realizat pe anul precedent.

d. adeverinţă ANAF – venit estimat pentru anul în curs.

D. TALON de pensie sau alte dovezi;

TAXE

1. TAXA CONSULARĂ – 187,5 lei – se plăteşte la C.E.C. sau la Trezorerie în contul nr. 203301028609468;

2. TAXĂ ÎNREGISTRARE CERERE – 3 lei – se plăteşte la C.E.C. sau la Trezorerie în contul nr. 203301028609468;

3. TIMBRU JUDICIAR de 1,5 lei – se cumpără de la Poştă ;

IMPORTANT

Cererile care nu sunt însoţite de toate documentele nu se primesc.

Datele de stare civilă din documentele depuse trebuie să corespundă cu cele din certificatul de naştere!

■ Toate actele se depun într-un dosar cu şină.

■ TOATE TAXELE SE PLĂTESC ÎNAINTE DE DEPUNEREA CERERII.

CEREREA SE DEPUNE PERSONAL!

■ Actele întocmite în străinătate trebuie să poarte apostila aplicată de autoritatea desemnată de statul emitent, conform Convenţiei adoptată la Haga la 5 oct. 1961, ori să fie supralegalizate.

■ În cazul în care actele sunt întocmite de agenţii diplomatici sau consulari ai României nu este necesară apostila, ori supralegalizarea.

Persoanele care solicită acordarea cetăţeniei române trebuie să cunoască :

- Limba română (scris şi citit);

- Constituţia României şi Imnul naţional;

- Noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească (istoria şi geografia României, artă şi literatură română)

Surse de informare: Legea 21/1991 a cetăţeniei române, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Comentarii

  • Răspunde
    Adriana
    martie 8 2014

    Buna ziua, as dori sa stiu ce acte trebuie sa depuna cineva pentru dobandirea cetateniei romane unui copil de 12 ani.Mentionez ca baiatul locuieste cu tatal care are custodia ( parintii sunt divortati), in Statele Unite ale Americii. Ei vin in vizita in fiecare an in Romania. Tatal are puternice legaturi cu Romania, poate de aceea doreste ca fiul sau sa aiba si cetatenie romana.
    Multumesc.

  • Răspunde
    Adelian
    octombrie 24 2014

    Unde se pot depune actele pentru cetatanie romana a unei persoane majore din portugalia care doreste sa cetatian roman ?

  • Răspunde
    Georgeta
    decembrie 3 2014

    LOCUESC IN MARAMURES SI AS DORI SA DEPUN ACTELE PENTRU CETATENIE.TREBUIE FACUTA MAI INTAI O CERERE?UNDE? DATI-MI VA ROG ADRESA,NUM .DE TELEFON.

  • Răspunde
    Georgeta
    decembrie 3 2014

    PUNCTUL 5,EU FIIND DIN REPUBLICA MOLDOVA CASATORITA CU CETATEAN ROMAN DE 14 ANI TOATE ACTELE SUNT IN LIMBA ROMANA.LA CE AMBASADA TREBUIE SA MA DUC SA LEGALIZEZ SI PUNCTUL 6,TREBUIE SA SCRIU TOATE DATELE DE LA AMBASADA,AM ADEVERINTELE DE NASTERE ALE PARINTILOR.EXPLICATI-MI ,PUNCTUL 5 SI 6 MAI BINE.VREAU SA PLEC LA BUCURESTI LA SIGUR SI SA FIE TOATE IN REGULA .NU POT SA PLEC 700KM DEGIABA.VA ROG MULT

  • Răspunde
    decembrie 8 2014

    Buna. ziua am si eu o intrebare sunt din Republica Moldova si casatorita de 10 ani cu cetatean roman ar putea sa-mi spuna si mie cineva ce acte necesare trebue pentru obtinerea cetateniei romane .Multumesc anticipat.

  • Răspunde
    Ecaterina
    decembrie 4 2015

    Ce acte imi trebuie ca sa depun actele pentru cetatenie romina a unei persoane din Republica Moldova

  • Răspunde
    Anghel
    februarie 17 2016

    Buna as dori sa aflu ce acte miar trebui daca sunt casatorita an Spania cu un cetatean Albanez pt cetatenie romana

  • Răspunde
    Romanat
    martie 16 2016

    Buna ziua sunt cetatianca a R.M.locuesc cu cetadin din Romania avem o fetita e nascuta in italia are certificat italian si romin cu sotul nu sunt casatorita fetita poarta nu mele tatalui cum as putea sa depun de documente rominesti lasatimi mesaj pe emailul meu daca ma puteti ajuta ms. Mult o zi buna

  • Răspunde
    olga
    aprilie 10 2016

    Buna! Va rog sa-mi spuneti daca pot depune actele pentru redobandirea cetateniei in cazul in care numele tatalui e scris cu doi de “i” in certificatul meu de nastere,si in toate actele mele,iar dansul e scris cu “e” in actele lui? Trebuie sa o iau de la capat si sa imi schimb si eu toate actele? Multumesc!

  • Răspunde
    Boj
    noiembrie 14 2016

    Buna ziua. Va rog , daca stie cineva sa imi raspunda la o simpla intrebare . Eu am redobandit cetatenia, si am mers sa imi fac buletinul rom. si de la sectia de politie mia zis ca nu am copilul trecut pe CERTIFICATUL DE CETATENIE , copilul fiind cetatean roman de la nastere, .Dar cand am depus dosarul pentru redobandirea cetatenie mia zis ca nu au nevoie de certificatul de nastere al copilului ca e roman..dar de la politie imi zice ca trebuia trecut si copilul! Pai cine are dreptate ??

Scrie un comentariu