Acest material este motivat de recentul Ordin al Preşedintelui ANAF nr. 938/2013 pentru aprobarea formularului 630 „Decizie de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”, publicat în Monitorul Oficial nr. 485/2013. Mai jos găsiţi informaţii mai ample despre plătitori şi obligaţii. 

Cine datorează contribuţia?

Potrivit art. 29625 din Codul fiscal, declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale se realizează prin depunerea unei declaraţii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, precum şi a declaraţiei de venit estimat/norma de venit prevăzută la art. 81 şi a declaraţiei privind venitul realizat prevăzută la art. 83, pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

cass1
Sursa foto: Lege5.ro

Declaraţia de venit estimat/norma de venit se depune de către contribuabilii, precum şi asociaţiile fără personalitate juridică, care încep o activitate în cursul anului fiscal, mai puţin contribuabilii care realizează venituri pentru care impozitul se percepe prin reţinere la sursă. Declaraţia se referă la veniturile şi cheltuielile estimate a se realiza pentru anul fiscal, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.

Contribuabilii care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, determinate în sistem real, au obligaţia de a depune o declaraţie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Declaraţia privind venitul realizat se completează pentru fiecare sursă şi categorie de venit. Pentru veniturile realizate într-o formă de asociere, venitul declarat va fi venitul net/pierderea distribuită din asociere.

Ordinul ANAF nr. 938/2013 se referă la contribuţia de asigurări sociale de sănătate care se datorează, potrivit art. 29627 Cod fiscal, şi de către persoanele care realizează venituri din:

  • cedarea folosinţei bunurilor;
  • investiţii;
  • premii şi câştiguri din jocuri de noroc;
  • operaţiunea de fiducie;
  • alte surse, astfel cum sunt prevăzute la art. 78.

Persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor prevăzute de art. 29627 Cod fiscal plătesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri.

Cum se stabileşte contribuţia?   

Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate prevăzută la art. 29627 alin. (1) se stabileşte de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuală, pe baza informaţiilor din:

  • declaraţia privind venitul realizat, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, transferuri de titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise, şi operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, şi orice alte operaţiuni de acest gen;
  • declaraţia de impunere trimestrială, pentru veniturile din tranzacţii cu titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise;
  • declaraţia privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit;
  • evidenţa fiscală, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, în cazul în care venitul net se stabileşte prin deducerea cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

cass2
Şi, astfel, ajungem la „Decizia de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”, Formularul 630, cod 14.13.02.19, aprobată prin OPANAF nr. 938/2013, ordin care conţine şi anexa cu Situaţia privind stabilirea contribuţiei lunare de asigurări sociale de sănătate” (baza de calcul şi contribuţia CASS datorată – decizia anterioară şi decizia curentă).

Formularul se utilizează pentru stabilirea obligaţiilor anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru regularizarea sumelor datorate cu titlu de plăţi anticipate.

ATENŢIE! Formularul se utilizează pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate începând cu anul fiscal 2012.

Anexa de Situaţie se emite pentru fiecare categorie de venit pentru care se stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

cass3

Formularul 630, cu Decizia de impunere anuală cu contribuţia de CASS se comunică contribuabililor.

Diferenţa de contribuţii rezultată din regularizarea anuală, stabilită în plus, trebuie plătită în termen de 60 de zile de la de la data emiterii deciziei. Pentru obligaţiile neachitate în acest termen, se calculează dobânzi şi penalităţi de întârziere.

În ce priveşte diferenţa de contribuţii, conform art. 90 alin. 2) din Cod proc. fiscală:

  • diferenţa constatată în plus se plăteşte până la data de 5 a lunii următoare, dacă data comunicării Deciziei de impunere este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună, plata se face până la data de 20 a lunii următoarre;
  • diferenţa de contribuţii constatată/stabilită în minus se compensează sau se restituie.

Regim juridic

Împotriva măsurilor impuse prin decizia de impunere se poate face contestaţie, care se depune în termen de 30 de zile de la comunicare.

Decizia de impunere reprezintă titlu de creanţă şi constituie înştiinţare de plată. 

Actele normative referitoare la acest subiect pot fi consultate pe Lege5.ro – noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems

1 COMENTARIU

  1. BUNA SEARA.AM PRIMIT O DECIZIE DE IMPUNERE CU O SUMA PT …….Venituri diin regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art.52,alin.(1) lit.b)-d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art.13 lit.e).
    LA CE SE REFERA MAI EXACT VA ROG.
    MULTUMESC ANTICIPAT!

  2. cand dati o lege punetio in aplicare in anul respectiv cu retinere la sursa a cass ului nu dupa 3 ani sa incarcati oameni cu datori cum luati impozitul pe loc asa puteti retine si cass ul pe loc nu dupa ani mai dezgropati morti rusine sa va fie oameni buni nu platiti faceti contestati peste contestati ca astia dau legi dupa bunul lor plac sa platim noi oameni de rand pentru ca alti au furat prea mult si nu au de unde recupera tot ce sa furat in acesti anii propun sa adunam semnaturi sa facem petitie catre guvern sa dea o ordonanta pt stergerea acestor datorii catre finante in urma trimiterilor decizilor de impunere a decizilor de plata pt plata cass din 2012 incoace fiind neconstutionala acesta lege aberanta sa platim din urma face petitie catre guvern in care propunem o ordonanta de urgenta pt retragerea acelei legi asa cum sa facut in cazul altor categori de persoane care aveau bani de dat din urma din cauza unor legi gresite oameni buni sa stringem semnaturi toti care avem de dat cass din urma din cauza acestei legi din 2011 aplicate in 2015 prin care sa cerem amnistie fiscala

    • Ok, doresc si eu acel model ,,strong”,.Am primit decizia si cota este aplicata la venitul brut-este vb de acivitatea de persoana autorizata- expert judiciar si cota este aplicata la venitul brut nu la castigul net anual (declaratia 200)

    • Sunt de acord cu Lavinia! Si eu si tatal meu care este pensionar militar am primit aceasta decizie cu suma de 468 ron, numai ca la mine scrie ca din investitii. Care investitii ca eu sunt casnica, fara venit si fara plata cass in acel an!
      Publicati domnilor legisti un model puternic de contestatie, pentru ca lumea are nevoie de asa ceva!!!!
      Cand te duci la Agentia ANAF din localitate, incompetentii aia nu stiu nici macar sa dea un raspuns concret, dar-mi-te sa aiba un formular de contestatie!!!!!
      pe ei ii intereseaza doar sa platesti…..nu-ti convine, faci contestatie….dar cu ce?

  3. Mi-a venit si mie acum cateva zile sa platesc o suma frumusica in urma unui contract de prestari servicii incheiat in 2012 E nedrept sa-ti vina dupa atatia ani, de ce nu au oprit-o la momentul respectiv, si eu vreau sa fac contestatie, va rog vreau si eu un model sa-mi trimiteti daca il aveti voi deja! Multumesc

  4. Am primit o decizie de impunere restanta de 4800 lei cu accesorii, datoria ar fi cica din 2013 pe productia a 40 de hectare de teren oleifere si leguminoase
    Nu detin si nu am arendat niciodata

  5. Fiind expert judiciar pe probleme auto, am fost PFA; am renuntat la aceasta activitate de curand datorita varstei inaintate. Am primit de la ANAF o Decizie de Impunere Anuala ca sa platesc CASS din 2012. Va rog daca are cineva un model de contestatie. Va multumesc!

  6. Am primit decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate (formular 630) pentru anul 2013 fiind „taxat” la rubrica „investitii”, desi la acea vreme nici nu eram prin tara. Tin minte ca in 2015 am mai primit o decizie pentru anul 2012, pe care am platit-o repejor, ca fraierul, dupa care maretul ministru Ponta in urma scandalurilor din acea vreme, a zis ca se prescriu acele datorii si incepand cu anul 2015 toata lumea trebuie sa plateasca CASS. Ce se intampla de fapt. ca nu mai inteleg nimic…trebuie sa platesc sau nu??? Ca daca ma duc la ANAF sa cer lamuriri nu primesc decat raspunsul scurt: da domnule, trebuie sa platiti!…cum am primit si in 2015 si mai stau si cateva ore la coada. La ce anume s-ar putea referi acele investitii, are cineva idee? Am vazut pe aici ca lumea intreaba de modele de contestatie. Are cineva vreun model cu care si-a rezolvat problema favorabil? Va multumesc!

  7. In 22 nov 2017 am primit decizie de impunere. Am platit pe 24 nov 2017. In 27 iun 2018 am primit SOMATIE si TITLU EXECUTORIU pentru aceeasi decizie de impunere din 22 nov 2017 pe care am platit_o deja in 24 nov 2017. Probabil ca in 2018 m_a somat STATUL PARALEL care nu avea stiinta ca eu platisem deja Statului.

  8. Si eu am primit acum (August 2018) o decizie de impunere pt „regularizare contributii la asigurarile sociale de sanatate” pt anul 2013. La fel precum colegii de mai sus si la mine motivul mentionat este venituri din „Investitii”. Mentionez ca in perioada 2011-2014 nu am locuit in Romania (si nici nu am mai fost rezident fiscal aici) dar am avut niste depozite bancare in Romania.
    Aveti idee ce trebuie facut? Multumesc frumos

  9. buna ziua,
    as dori si eu acel model de Contestatie. ca si PFA am primit in 2017 decizie pentru CASS 2012 , acum pentru 2013, in conditiile in care am deciziile anuale si achiatate .
    multumesc

  10. Astăzi 22aprilie 2019 am primit de la ANAF Bacău o decizie de impunere pentru sănătate pe 2015 in valoare de 348 lei din venituri activități independente.Eu nu lucrez din 2009,nu am nici un venit de nicăieri,trăiesc doar din pensia soțului și nu înțeleg de ce sunt înregistrata cu asemenea venituri.

  11. Bună,
    Am primit și eu o decizie de impunere pe 2015 pentru venituri din investiții chipurile de 12 lei pentru care trebuie sa plătesc 248 lei.
    Va rog dați-mi și mie un model pentru a contesta aceasta decizie trăznit.
    Va multumesc

  12. mai 03 2019 Am primit si eu o decizie de impunere pe 2015 nu am nici un venit am grija de parinti mei tatal meu are cancer de prostata cu metastaza Va rog trimiteti si mie un model de contestare Va multumesc !

  13. Buna ziua, Daca aveti va rog sa-mi trimiteti un model de contestatie. Din 2001 am rezidenta si platesc toate contributiile in Italia unde am si card de sanatate. Am primit o decizie de impunere anuala pe 2014 pentru asigurari sociale de sanatate in urma unor venituri din cedarea folosintei bunurilor. Va multumesc.

  14. SUNT DE ACORD CU PETITIA ,OAMENI BUNI E STRIGATOR LA CER CU DECIZIILE DE IMPUNERE DIN 2012 ,2013 ,2014 DUPA ATATIA ANI NU PLATITI SA NE STRANGEM SI SA FACEM CEVA CA NU SE MAI POATE ,SI SOTUL E IN ACEEASI SITUATIE PANA SA SUSPENDAM ACTIVITATEA AVEAM TOATE DATORILE PLATITE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here