Legea RCA a fost adoptată cu un număr de 226 de voturi pentru și 25 împotrivă. Printre noutățile pe care legea RCA le aduce se număra și posibilitatea de a încheia o poliță de asigurare doar pe o luna, maximum pentru un contract fiind de 12 luni.

Legea votată de deputați mai arată și faptul că plata se poate face integral sau în rate, iar cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare, incluse în tariful de primă, nu pot depăsi cumulat 25% din tariful rezultat. Alesii au stabilit si formula dupa care se va calcula tariful de referintă. 

Tariful de referintă reprezintă prima de asigurare cu caracter orientativ determinată pe bază datelor statistice de la nivelul pieței de asigurări RCA. Tariful de referintă se calculează conform formulei: T. ref = PR x (1+IBNR) x (1+f)t x (1+i)t / (1-Ch-P) x (1-BM), în care:

  • PR= prima de risc = daună medie (Dm) x frecvență medie (Fm), rezultate pe bază datelor statistice; 
  • IBNR = factorul de incărcare aferent rezervei de daune întâmplate, dar neavizate sau insuficient avizat; 
  • f = rată anuală de modificare a frecvenței daunei, pe bază datelor statistice; 
  • i = rată anuală de modificare a inflației (severității) daunelor, pe bază datelor statistice; 
  • t = diferență în ani dintre data medie de apariție a daunelor din perioadă de aplicare a tarifului de referință și data medie de apariție a daunelor din perioadă de analiză; 
  • Ch = cheltuielile asiguratorului determinate la valoare medie exprimat că procent din prima brută; 
  • P = marjă de profit exprimată că procent din prima brută; 
  • BM = încărcare datorită aplicării sistemului bonusmalus; 
  • Dm și Fm sunt factori raportați la ultimii 5 ani.

Votul dat de deputați aduce o modificare mult mai importantă: reparațiile pot fi realizate acum în orice service autorizat de țara, iar folosirea de piese contrafăcute va reprezenta infracțiune și se va pedepsi conform Codului Penal în vigoare.

Legea RCA creează și posibilitatea de a obține o poliță mai ieftină, dacă proprietarul mașinii se va încadra în categoria „Bonus”. Un asigurat poate fi încadrat astfel în funcție de istoricul de daunalitate al acestuia în perioadă de referintă.

Totodată, se precizează și faptul că nu sunt obligate să încheie un contract RCA persoanele fizice și juridice care utilizează vehicule exclusiv în scopul antrenamentelor, curselor, întrecerilor sau raliurilor, organizate legal; pentru riscurile ce derivă din aceste activităti, proprietarii de vehicule sau organizatorii competiției se pot asigură facultative.

Legea RCA prevede și creșterea plafonului de despăgubire în caz de prejudicii materiale la 1.220.000 de euro, iar pentru vătămări corporale sau deces la 6.070.000 de euro.

Daună totală este și ea definită în Legea RCA sub formă “dauna totală economica”, care reprezintă situația unui vehicul sau unui bun avariat a cărui valoare de reparație depăseste valoarea de piată a acestuia.

Legea este depusă la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii.

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here