Administraţia Naţională a Penitenciarelor a emis în urmă cu puţin timp un comunicat de presă referitor la Legea graţierii aflată în dezbatere, susţinând că 1032 de persoane ar beneficia în total de prevederile legislative propuse, în cazul adoptării acestora.

ANP realizat o analiză a persoanelor custodiate care ar putea beneficia de actul de clemenţă, din care au reieşit următoarele:

  • 1022 de persoane graţiate, dintre care 433 ar putea beneficia de grațiere în întregime şi 589 de graţiere parţială (art. 1, alin. 1):

„(1) Pedepsele cu închisoarea, stabilite prin hotărâri definitive, se grațiază după cum urmează:

a. în întregime, pedepsele de până la trei ani, inclusiv;

b. în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanțele de judecată, mai mari de trei ani dar care nu depășesc zece ani.”

  • nu au fost identificate femei însărcinate și persoane care au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani sau minori încadrați în grad de handicap accentuat sau grav care ar putea beneficia de graţierea în parte, cu ½ (art. 2, alin.1);
  • a fost identificată o persoană cu vârsta de peste 70 de ani care ar putea fi grațiată integral (art. 2, alin.1);
  • nu au fost identificate persoane cu vârsta de 60 de ani care ar putea fi graţiate în parte, cu ½ (art. 2, alin.1);
  • 9 persoane sancționate cu măsuri educative ar putea fi grațiate (art.3).

Astfel, în total, ANP a estimat că Proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate ar putea produce efecte asupra a 1032 deținuți aflați în unitățile subordonate.

Cu toate acestea, Administraţia Penitenciarelor a subliniat că o situație precisă se va putea realiza numai după analiza situației juridice respectiv familiale a fiecărei persoane private de libertate, pe baza dosarului de penitenciar și a evaluării sociale aferente.

Atenţie! Conform propunerii legislative, grațierea este condiționată de achitarea în termen de 2 ani de la data aplicarii actului de grațiere a obligațiilor civile și cheltuielilor judiciare la care persoana a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă. Nerespectarea cu rea credință a acestei condiţii atrage revocarea grațierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenție. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here