Pe lista actelor adoptate astăzi, 23 aprilie 2013, de către Camera Deputaţilor este inclus şi un proiect de lege privind declararea zilei de 16 noiembrie Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România.

Conform procesului legislativ, proiectul de lege a fost adoptat cu 303 voturi „pentru”, 0 „împotrivă” şi 2 abţineri

În cadrul actului normativ se prevede faptul că pentru acest eveniment pot fi organizate activităţi culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate prin mijoacele de informare în masă, materiale care vizează promovarea şi protejarea patrimoniului mondial UNESCO din România.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în şedinţa din 21 mai 2012, în calitate de primă Cameră sesizată. Camera Deputaţilor este for decizional.

* De ce avem nevoie de această lege?

Potrivit expunerii de motive conexe actului normativ,în data de 16 noiembrie 1971, la Paris, Franţa, Statele Membre ale UNESCO au adoptat Convenţia privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural.

Această convenţie a fost acceptată sau ratificată de următoarele state: Statele Unite, Franţa, Germania, Italia, Elveţia, Spania, Japonia, România (1990) etc.

Având în vedere că la a 34-a sesiune a Comisiei pentru Patrimoniu Mondial s-a hotărât, la art. 14, lit. a), ca ziua de 16 noiembrie să fie sărbătorită ca Ziua Patrimoniului Mondial, s-a considerat că prin declararea la nivel naţional a Zilei Patrimoniului mondial în data de 16 noiembrie, s-ar evidenţia elementele noastre de patrimoniu mondial, precum şi necesitatea protejării şi conservării acestora şi s-ar oferi şi un plus de imagine la nivel internaţional.

În cadrul manifestărilor culturale, la momentul actual nu există o zi dedicată sublinierii rolului şi importanţei patrimoniului mondial UNESCO din ţara noastră.

România are 10 poziţii (31 de monumente istorice şi naturale) şi 14 candidaturi pe Lista Patrimoniului Mondial, precum şi 2 elemente pe Lista Patrimoniului Imaterial (Căluşul şi Doina), ceea ce ne plasează pe locul 42 din 122 de ţări.

Sursa: Guvernul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here